Recepte kā pagatavot garšīgu teriyaki lasi cepeškrāsnī 13-15 minūšu laikā soli pa solim
Šoreiz gribu padalīties ar savu ātro un vienkāršo cepeškrāsnī cepta laša recepti. Šī ir ļoti garšīga un ātra cepta laša recepte. Lasis nav jāmarinē, gatavošanas laiks cepeškrāsnī ir 13-15 minūtes. Sagatavošanas darbi aizņems maksimums 10 minūtes. Parasti lasi pasniedzu kopā ar vārītiem rīsiem vai ceptiem dārzeņiem – tiem es bieži izmantoju kādu no gatavajiem ātri sasaldētajiem dārzeņu maisījumiem, jo to pagatavošanas laiks aizņem tikpat, cik izcept lasi cepeškrāsnī.
Šis laša pagatavošanas variants ir ideāli piemērots darba dienas vakariem, kad negribas pavadīt vēl lieku stundu virtuvē – reāli ļoti ātra un garšīga laša recepte!
Receptei derēs gan gatavi laša gabali, kas jau ir safasēti un ir bez ādas (var redzēt bildē), kā arī atdzesēta laša steiki ar ādu – tie man personīgi patīk labāk, bet, diemžēl, ne katru reizi ir nopērkami.
Šo lasi var pasniegt ar rīsiem vai apceptiem dārzeņiem. Es parasti pasniedzu šo cepeškrāsnī cepto lasi vai nu ar rīsiem vai dārzeņu/rīsu miksli – apcepu kādu no ātri sasaldētiem dārzeņu maisījumiem sojas mērcē uz pannas, beigās pievienoju nedaudz teriyaki mērces un pievienoju rīsus, uzkarsēju. Labs variants arī ir kartupeļu pankūkas ar skābu krējumu – bet tas ir gardēžiem un brīvdienām. 🙂
Norādītie daudzumi ir paredzēti diviem izsalkušiem pieaugušiem cilvēkiem. 🙂
Receptes sastāvdaļas
Teriyaki laša receptes pagatavošanai būs nepiešamas sekojošas sastāvdaļas:
- Atdzesēts laša steiks ar ādu vai bez tās, apmēram 500g – es bieži izmantoju jau gatavus iepakojumus, kur ir 4 gabali bez ādas;
- Sojas mērce, izmantojam sāls vietā, apmēram 2-4 ēdamkarotes. Man personīgi ļoti garšo Yamasa zīmola sojas mērces, bet ja tev ir kāda cita, kas labi garšo, izmanto to. Šeit galvenais ir nepārspīlēt ar sāls daudzumu sojas mērcē – ja tava mērce ir īpaši sāļa, izmanto mazāk, ja sāls mērcē nav daudz – kā manējai, droši lej virsū.
- Teriyaki mērce – mums ir vajadzīga tā biezā un saldā mērce nevis tā, kas pēc konsistences ir līdziga sojas mērcei; Izmanto to, kas tev garšo labāk. Pēc pieredzes, ICA un Santa Maria ir ļoti garšīgas.
- Eļļa cepšanai un cepešpannas ieziešanai – es izmantoju olīveļļu, bet derēs jebkura attīrīta eļļa, kas piemērota cepšanai.
Lai pagatavotu šo laša recepti tev būs nepieciešams viens dziļš šķīvis, kurā izviļāsim lasi sojas mērcē un eļļā un cepešpanna, ko liksim cepeškrāsnī.
Solis 1. Sagatavošanas darbi.
Sākam ar to, ka slēdzam iekšā cepeškrāsni un iestatam 220C režīmā ar pastāvīgi ieslēgtu ventilatoru, ko parasti izmanto konditorijas izstrādājumu gatavošanā. Ņemam dziļo zupas šķīvi, tajā ielejam apmēram 1. ēdamkaroti sojas mērces – man garšo Yamasa ar samazinātu sāls daudzumu – to mēs izmantosim ātrai laša marinādei. Sojas mērces daudzumi ir aptuveni un atkarīgi no tā, cik daudz sāls ir sojas mērcē – mūsu mērķis ir apviļāt laša steika gabalus sojas mērcē un nelietot sāli, kā arī visam “marinēšanas” procesam nevajadzētu aizņemt vairāk par 5 minūtēm. 🙂
Solis 2. Izviļājam lasi sojas mērcē.
Liekam laša gabalus šķīvī ar sojas mērci, pārlejam vēl ar sojas mērci no virsas un apviļājam visus laša gabalus no katras puses sojas mērcē. Šo visu es parasti daru kamēr karsējas cepeškrāsns. Ūdeni rīsiem lieku jau pašā sākumā, kādas 10 minūtes pirms sāku visu šo procesu. Ja plānoju pasniegt ar dārzeņu/rīsu apceptu maisījumu, vāru rīsus iepriekš un pēc tam pannā ar dārzeņiem apcepu kamēr lasis ir cepeškrāsnī.
Solis 3. Iesmērējam cepešpannu ar cepamo eļļu.
Kā jau minēju, būs nepieciešama cepamā eļļa gan cepešpannas ieziešanai, gan pašam sojas mērcē marinētajam lasim. Sagatavojam cepešpannu laša cepšanai – ielejam nedaudz eļļas un ar rokām iesmērējam visu virsmu un malas.
Solis 4. Pievienojam eļļu sojas mērcē marinētam lasim.
Pēc tam, kad esam iezieduši cepešpannu ar eļļu, pielejam kādas 2-4 ēdamkarotes eļļas mūsu sojas mērcē apviļātam lasim. Daudzums ir aptuvens, es parasti nemaz nemēru, galvenais mērķis ir lai var apviļāt laša gabalus eļļā no visām pusēm. Bildē izskatās šādi:
Solis 5. Eļļā un sojas mērcē apviļātos laša steikus liekam cepešpannā.
Pēc tam, kad esam laša steikus izviļājuši sojas mērcē un eļļā, liekam tos ar eļļu ieziestā cepešpannā un ar karoti pārlejam laša gabalus ar sojas mērces un eļļas miksli, kas palika šķīvī un liekam cepeškrāsnī cepties 13-15 minūtes. Es pirmajā reizē ieteiktu likt 15 minūtes, jo cepšanās laiks ir atkarīgs no cepeškrāsns īpatnībām, cepešpannas dziļuma un iestatītā režīma – pēc 15 minūtēm 220C lasis cepeškrāsnī noteikti būs gatavs. Manējā cepeškrāsnī jau ir gatavs pēc 13 minūtēm.
Svarīgi: lasi cepešpannā liekam ar ādu uz augšu! Ja lasis ir bez ādas, kā manā gadījumā, tad tāpat liekam cepešpannā ar to daļu augšā, kur bija laša āda. Doma ir ļoti vienkārša – cepot, laša zemādas tauki izšķīdīs un sasūksies laša gaļā nevis izlīs uz pannas. Tāpēc šādi gatavots lasis būs sulīgāks un garšīgāks!
Man parasti šis solis izskatās apmēram šādi:
Solis 5. Pēc 13-15. minūtem ņemam lasi laukā no cepeškrāsnis.
Taimers nozvanīja un garšīgo lasi ņemam laukā. Man izskatās šādi:
Solis 6. Pārlejam lasi ar biezo teriyaki marinādi.
Karsto gatavo lasi pārlejam ar teriyaki mērci – daudzumu izvēlaties paši, var izmantot slotiņu un ieziest laša gabalus no visām pusēm, pirms likt uz šķīvja, bet es parasti vienkārši sapilinu teriyaki virsū un pēc tam ar dakšiņu uz šķīvja…
Solis 7. Pasniedzam ar rīsiem vai dārzeņiem.
Šādi pagatavots lasis cepeškrāsnī ir ļot garšīgs – tas ir sulīgs, tam ir palikusi laša garša un teriyaki mērce piedod tam visam pasākumam to austrumu garšu. Kā jau minēju, es parasti šo lasi pasniedzu ar vārītiem rīsiem. Otrs mīļākais veids ir uz pannas apcept kādu no dārzeņu maisījumiem, pievienot nedaudz sojas mērces un, kad tie ir gatavi, pievienot teriyaki mērci un rīsus, sajaukt kopā un uzkarsēt. Dārzeņu pagatavošanas laiks ir apmēram 10 minūtes. Ja izvēlesies šo veidu, vāri rīsus jau iepriekš. 🙂
Lai labi garšo!
Šādi izskatās cepeškrāsnī cepts lasis, ja pasniegts kopā ar rīsiem un uz pannas ceptiem dārzeņiem sojas un teriyaki mērcē:
Manas pārējās receptes
Ja tev patika šī recepte, iesaku brīvdienās palutināt sevi un bērnus un brokastīs nobaudīt pēc manas receptes gatavotos biezpiena plācenīšus!
Ja ir vairāk laika, noteikti pamēģini manu KFC vistas recepti. Vistas gabali sanāk ļoti autentiski un garšīgi. Cāļa gabali tiek cepti cepeškrāsnī.
Atbildēt