Recepte kā pagatavot ātrus, garšīgus un pufīgus biezpiena plācenīšus
Biezpiena plācenīši jeb “sirņiki” ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem jau kopš bērnības. Šo biezpiena plācenīšu recepti es noskatīju no savas mammas un šie biezpiena plācenīši tagad ir viens no iecienītākajiem ēdieniem arī maniem bērniem. Recepte ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama. Kopā ar cepšanu aizņems apmēram 20-30. minūtes atkarībā no daudzuma. Receptē norādītais daudzums ir paredzēts 4. cilvēkiem. Dalam uz pusēm, ja vēlaties pamieloties divatā.
Solis 1. Sastāvdaļas, lai pamielotu 4. cilvēkus
- 2 x 275g biezpiens – es ieteiktu izmantot to biezpienu, kas pašiem vislabāk garšo. Pats lietoju Jaunpils 9% biezpienu;
- 2 olas – es mēru 1 ola uz ~300g biezpiena;
- šķipsna sāls;
- ēdamkarote cukura – biezpiena plācenīši būs nedaudz skābeni, jo es tos pasniedzu ar ievārījumu. Ja vēlies saldus biezpiena plācenīšus, droši liec 2-3 ēdamkarotes cukura vai vēl vari pievienot nelielu sauju rozīņu;
- Trīs ēdamkarotes miltu biezpiena plācenīšu massai – manējās ir ar milzu kaudzi;
- Apmēram 4-5 ēdamkarotes miltu plācenīšu apviļāšanai;
- Sviests vai eļļa cepšanai. Es personīgi izmantoju šī (shea) sviestu.
Tev būs nepieciešama bļoda, kur sajaukt biezpiena massu, virtuves dēlītis izviļāšanai (vai var uz virtuves virsmas) un panna cepšanai. 🙂
Solis 2. Sākam gatavot biezpiena plācenīšu massu.
Bļodā ieberam biezpienu, pievienojam šķipsnu sāls, cukuru un divas olas. Tad ar dakšiņu jaucam visu kopā līdz ir vienmērīga un nedaudz dzeltenīga massa. Procesa sākumā man izskatās šādi:
Es cenšos to biezpienu tā pārāk stipri nesaberzt, jo manai ģimenei un man personīgi garšo tādi biezpiena plācenīši, kuros vēl ir kāds rupjāks biezpiena graudiņš. 🙂 Kad esmu samaisījis olas, sāli, cukuru un biezpienu, gala rezultāts izskatās šādi:
Pēc tam beram klāt trīs ēdamkarotes miltu. Kā jau minēju, manējās ir ar pamatīgu kaudzi.
Turpinam maisīt, līdz milti ir iejaukti biezpiena massā. Šis viss process no paša sākuma kopā aizņem ne vairāk par 2-3 minūtēm. Gala rezultātā ir ķepīga, nedaudz mitra (atkarīgs, protams, no biezpiena) un pie rokām līpoša massa. Šajā brīdī var pagaršot un noskaidrot, vai vēl vajag cukuru vai ne. Par cik paši gatavotos plācenīšus ēdam ar ievārījumu, tad mana bieziena plācenīšu massa ir skābena.
Gatava massa izskatās šādi:
Solis 3. Gatavojamies cepšanai.
Uz virtuves dēlīša uzberam kādas 4-5 ēdamkarotes miltu – tajos mēs apviļāsim biezpiena plācenīšu massu:
Liekam pannu uz plīts un gatavojamies cepšanai:
Ar rokām no biezpiena massas bļodas paņemam tādu lielas saujas lieluma pikuci un veidojam no tā resnu desu. Jā, pie rokām pamatīgi līp. 🙂 To biezpiena massas desu liekam uz miltiem nokaisītā dēlīša un izrullējam to miltos līdz ir apmēram 3-4 cm diametrā. Vieglāk ir parādīt kā tas izskatās:
Ar nazi griežam desu apmēram 3-4 cm ripās, tās, apviļājot miltos no katras puses, saplacinam līdz apmēram 1cm biezumam un liekam uz uzkarsētas pannas cepties:
Gala rezultātam uz pannas ir jāizskatās apmēram šādi:
Solis 4. Cepam līdz ir zeltaini no katras puses.
No katras puses cepam uz vidēja lieluma uguns apmēram 3-4 minūtes vai līdz biezpiena plācenīši ir zeltaini. Pēc nepieciešamības, cepšanas laikā pievienojam vēl eļļu vai sviestu.
Pēc šīs receptes gatavotie biezpiena plācenīši sanāk pufīgi, gaisīgi un ļoti garšīgi. Šie biezpiena plācenīši tev noteikti garšos, ja tev patīk graudains biezpiens.
Pasniedz ar ievārījumu vai kādu saldu ogu mērci!
Lai labi garšo!
Biezpiena plācenīšu receptes variācijas:
- Ja vēlies saldus biezpiena plācenīšus ar rozīnēm, tad 2. solī pievieno 2 ēdamkarotes cukura un nelielu sauju rozīņu jau gatavai plācenīšu massai, sajauc un turpini gatavot tālāk.
- Ja vēlies lai tavi biezpiena plācenīši ir ar vaniļas garšu, tad pievieno nedaudz mazāk par pusi tējkarotes vaniļas cukura. Galvenais nepārcensties ar vaniļas cukuru, jo tad plācenīši sanāgs rūgteni.
Manas pārējās receptes.
Ja tev garšoja šie biezpiena plācenīši, pamēģini manu KFC vistas recepti – sanāk diezgan autentiski un ļoti, ļoti garšīgi
Man vēl ļoti labi padodas pagatavot ātrus un garšīgus teriyaki laša steikus – iesaku izmēģināt šo super ātro (Kopējais gatavošanas laiks ar visiem sagatavošanas darbiem ir 25 minūtes, lasi cep 13-15 minūtes) un ārkārtīgi garšīgo cepeškrāsnī cepta laša recepti.
Atbildēt